Home + Studiecentrum + Publicaties

Wanneer de polder vonken slaat

Het pioniersleven van Anton J. de Wit in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland 1951-1965

DeWit Omslag webIn Wanneer de polder vonken slaat kijkt de 83-jarige Anton J. (Toon) de Wit terug op de tijd na de oorlog dat hij als 23-jarige met jongens uit alle windstreken in de Noordoostpolder arriveerde om te gaan werken in de ontginning. Hij vertelt op boeiende wijze hoe hij in de arbeiderskampen van Nagele, Dronten en Roggebot verblijft, en vervolgens, inmiddels gehuwd met zijn Gre, meewerkt aan de ontginning van Oostelijk Flevoland. 
Zoals velen van zijn generatie klimt hij op via zelfstudie met zijn landbouwwinterschool en Mulo-A tot landbouwkundig opzichter. Hij krijgt uiteindelijk zelf een eigen bedrijf aan de Elandweg in Switfterbant.
Wanneer de polder vonken slaat is herkenbaar voor veel Flevolanders en generatiegenoten van Toon de Wit. Zijn levensverhaal staat model voor al die mannen, vaak boerenzonen, die na de Tweede Wereldoorlog naar de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland zijn gegaan om bij de Directie van de Wieringermeer (Noordoostpolderwerken) te gaan werken in de hoop er zelf ook een mooi landbouwbedrijf te krijgen.
Nieuw Land Erfgoedcentrum, gemeentearchief van Dronten, heeft de publicatie van het manuscript mogelijk gemaakt.

Auteur: Anton J. de Wit. 
Geïllustreerd, zwart-wit, 208 pagina's. te koop bij Nieuw Land en boekhandels in Flevoland voor € 14,95.
Stichting Uitgeverij De Twaalfde Provincie, 2011
In december 2012 verscheen de 2e druk van dit prachtige tijdsdocument.


Vorige: Vrijgevochten Flevoland. Ontstaan van een Provincie. Volgende: In het spoor van Lely. 75 jaar Genootschap Flevo