Home + Studiecentrum + Publicaties

Vrijgevochten Flevoland. Ontstaan van een Provincie.

provinciewording omslag webbeeldOp 1 januari 1986 werd Flevoland een provincie. Dit was een unieke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Er wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog gepraat over provinciale herindelingen, maar Flevoland is tot dusver het enige resultaat van deze taaie bestuurlijke discussies.

Flevoland bestaat uit drie grote polders: de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. De aanleg van deze IJsselmeerpolders vloeit voort uit de Zuiderzeewet van 1918, het geesteskind van ir. Cornelis Lely. Lange tijd lag het voor de hand dat de polders, samen met Urk, zouden worden verenigd tot een Zuiderzeeprovincie. De IJsselmeerpolders en Urk vormen immers een geografische eenheid in het natte hart van Nederland. Bovendien heeft het gebied een eigen identiteit. Volgens Han Lammers, de eerste Commissaris van de Koningin van Flevoland, zijn Flevolanders vrijgevochten types met een uitgesproken mening en een hekel aan regelzucht.

Het streven naar een polderprovincie stuitte op het 'oude land' op weerstand. Sommige  ministers en veel Kamerleden zagen er niets in. Ook wierpen de omringende provincies begerige blikken op de weidse en vruchtbare poldergronden. De Flevolanders hebben zich uiteindelijk bijna letterlijk vrij moeten vechten.

Dit boek beschrijft de jarenlange strijd die de Flevolanders hebben geleverd voor hun bestuurlijke zelfstandigheid. Het is deels gebaseerd op geschreven bronnen. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met landelijke en lokale bestuurders en politici die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de provincie Flevoland. Auteur is Dr. Remco van Diepen.

Ca. 300 pagina's, rijk geïllustreerd. Wilt u het boek opgestuurd krijgen? Vraag het dan aan via receptie@nieuwlanderfgoed.nl. Boek inclusief administratie- en portokosten € 25,00.


Volgende: Wanneer de polder vonken slaat