Home + Studiecentrum + Historisch Onderzoek

Oral history-onderzoek

In Flevolanders schrijven geschiedenis komen de volgende sleutelfiguren aan de orde: Jan Marsman, koster en boekhandelaar te Emmeloord, Jan Aalbers, dominee in Bant en Dronten, bestuurder Han Lammers, politica Els van Hulten-Delfgaauw, scheepsbouwmeester Willem Vos van de Batavia, wethouder Willem Baarsen van Urk, Gerrit Wolthuis, schoolmeester te Zeewolde, en de eerste Almeerse huisarts Nico van Duijn

De provincie Flevoland heeft vooral een levende geschiedenis. Er zijn veel mensen die uit de eerste hand kunnen vertellen hoe Flevoland tot stand is gekomen. Vaak hebben ze deze samenleving zelf mee opgebouwd. Nieuw Land hecht daarom bijzonder veel waarde aan mondelinge geschiedschrijving ofwel oral history en neemt daarom bij elk onderzoeksproject interviews af.

De wens om met mensen over het Flevolandse verleden te spreken is bittere noodzaak geworden. Naarmate het nieuwe land ouder wordt, verdwijnen de pioniers en oorspronkelijke bestuurders, vormgevers en ontwikkelaars. Daarom is al vanaf 1985 gestart met het interviewen van sleutelfiguren uit de Flevolandse samenleving. De getuigenissen van deze personen bieden vaak een heel andere kijk op feiten en ontwikkelingen dan dat wat meer officiƫle archiefbronnen van overheden en instanties beschrijven.

Volledig gebaseerd op oral history was het onderzoek naar: de komst van de eerste bewoners van Emmeloord, Dronten, Lelystad, Almere Haven en Zeewolde, het leven en werk van tien vrouwen uit de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, en het ontstaan van 'cultuur' in de IJsselmeerpolders.

Sommige resultaten van oral history onderzoek zijn nog niet in boekvorm gepubliceerd. Veel fragmenten van de interviews zijn te lezen en beluisteren via www.flevolandsgeheugen.nl.


Vorige: Collectiegerelateerd onderzoek Volgende: Archeologie