Home + Studiecentrum

De Canon van Flevoland in 16 vensters

Flevoland mag dan de jongste provincie van Nederland zijn, haar geschiedenis gaat echter verder terug dan het verhaal van de droogmaking van de IJsselmeerpolders in de twintigste eeuw. Eind 2008 stelde Nieuw Land 16 canonvensters samen die een doorkijk geven naar de Flevolandse geschiedenis: de Canon van Flevoland. Met deze canonvensters wil Nieuw Land, vaak in samenwerking met andere instellingen, iedereen laten kennismaken met het rijke regionaal historisch erfgoed.

Overzicht van de Noordoostpolder, gemaakt door Henk Rotgans, 1943. (Tekeningencollectie Nieuw Land; Collectie Henk Rotgans)

Hoe is de Canon van Flevoland tot stand gekomen?

De landelijke Canon van Nederland, met de 50 vensters op de vaderlandse geschiedenis, is een instrument bedoeld om samenhang te brengen in de geschiedenis. De vraag was of de vensters uit de Canon van Nederland vertaald konden worden naar een Flevolandse omgeving. Als we alle 50 vensters uit de Canon van Nederland zouden hebben vertaald naar een regionale versie, dan zou die canon niet echt boeiend zijn. Daarom heeft de Canon van Flevoland 16 nieuwe vensters. Zo zijn de Hunebedden vervangen door onze 'eigen' Swifterbantcultuur en de Eerste Wereldoorlog door het plan van Cornelis Lely en de Zuiderzeevisserij. Op deze manier kijken we door zestien vensters naar de indrukwekkende Flevolandse geschiedenis.

Op de website www.regiocanons.nl/flevoland staat een versie van de Canon van Flevoland, speciaal gericht op het onderwijs.


Vorige: Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland Volgende: Themas