Home + Museum + Nieuws

Pompen of Verzuipen

19 maart 2015
foto20ANP20199520bewoners20werken20aan20nooddijkBewoners van het plaatsje Arcen en Velden, boven Venlo, werken aan de aanleg van een nooddijk (januari 1995) Bron: ANP.

Pompen of Verzuipen', zo luidt de nieuwe titel van de tijdelijke tentoonstelling van Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. De familietentoonstelling over Nederlanders & het water wordt op donderdag 26 maart officieel geopend. Vanaf 27 maart is de tentoonstelling geopend voor publiek. Pompen of Verzuipen loopt tot 3 januari 2016.
(Is verlengd tot 8 januari 2017 - red.)

'Pompen of Verzuipen' toont het hele waterverhaal van Nederland in vogelvlucht, vanaf het verleden tot aan nu. Het bekijkt de (toekomstige) maatregelen die Nederlanders nemen tegen een stijgende zeespiegel aan de voordeur en de groeiende toevoer van water via de grote rivieren, aan de achterdeur. Als het meezit, gaat u met droge voeten naar huis.

Nederlanders en het water: een interessante en eeuwenoude haat-liefde verhouding. Vanaf het bouwen van de eerste boerderij op een terp, het aanleggen van dijken en de ontginning van veengebieden, tot 's werelds grootste inpolderingsproject. De Nederlander woont al voor een deel op de bodem van de ooit zo dreigende zee. Toch blijft het water hem uitdagen. Hij beschermt zich tegen watersnood en zoekt oplossingen tegen wateroverlast. En hij is er sterk in geworden. De Nederlandse expertise in waterbeheersing heeft internationaal aanzien. Maar beheerst hij het water? Of vindt hij telkens nieuwe oplossingen voor de voortdurend veranderende dreiging?

Directeur Peter Verdaasdonk: 'Nieuw Land vertelt met haar vaste presentatie 'Polderen' het indrukwekkende verhaal over het Zuiderzeeproject, het allergrootste inpolderingsproject aller tijden. Maar 'Pompen of Verzuipen' gaat over heel Nederland, van Flevoland tot Zeeland, vanaf het verleden en heden tot in de toekomst. 'Pompen of Verzuipen' is de basis voor de complete geschiedenis over waterbeheersing in Nederland, vanaf de prehistorie tot nu.'

Naast bijzondere museale collecties uit eigen depot, zijn er ook schitterende collecties in bruikleen van onder andere het Molenmuseum, Noordelijk Archeologisch Depot, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Museum de Cruquius. Bijzondere collecties in combinatie met korte animatiefilmpjes. Diverse speelelementen maken het een familietentoonstelling geschikt voor alle leeftijden. Ook daagt 'Pompen of Verzuipen' de bezoeker uit om na te denken over de toekomst, het confronteert hem met verbazingwekkende feiten en toekomstige uitdagingen. Het gehele jaar zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd in het teken van waterbeheersing.


Volgende: Bouw conserveringsstation IJsselkogge bereikt hoogste punt