Home + Museum + Nieuws

Munten pronkstuk van Museumweek

17 maart 2017

Maritieme archeologie is het centrale thema van Nieuw Land tijdens de Nationale Museumweek van 3 t/m 9 april 2017. De diverse munten uit 1562 en 1568 zijn het pronkstuk van het museum tijdens de Museumweek. De munten zijn te zien in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Gezonken Schatten' over scheepsarcheologie. Nieuw Land biedt een week vol activiteiten aan met lezingen en rondleidingen door specialisten op het gebied van maritieme archeologie in brede context.

muntenDe stapel munten uit 'Gezonken Schatten' is een selectie van de muntschat, die is gevonden bij de opgraving van een scheepswrak in Oostelijk Flevoland, in 2012.  Deze munten, de 'Groninger flabben' komen uit 1562 en 1568. Ze waren onderdeel van een zilverschat met 46 munten uit Nederland, Spanje en België, uit de periode 1474 t/m 1571. De ondergang van het schip is met deze munten nauwkeurig bepaald. Het schip moet voor 1573 en na 1571 zijn vergaan. Een jaar dat zeer dicht bij de datum van de Slag op de Zuiderzee in 1572 ligt. De muntvondst vertegenwoordigt een substantiële waarde, waarschijnlijk was het dit handelskapitaal van de schipper.

De tentoonstelling 'Gezonken Schatten' toont aan de hand van vondsten het verhaal van een schip dat ooit voer op de Zuiderzee. Door aangetroffen vondsten als lading, munten, vuur- en bakenloodjes kon een reconstructie worden gemaakt van de route die een tjalk in de 18de eeuw maakte van Leiden naar Groningen. De scheepsinventaris, tinmerken op huisraad, verwijzen naar makers uit Groningen en duiden op de thuisplaats Groningen van de schipper.

'Gezonken Schatten' toont naast het verhaal van de tjalk een mooie selectie uit het Maritiem Depot *. Verrassend zijn de suikerrietstengels die  op simpele en ingenieuze manier werden gebruikt als  ontluchtingsventiel in een ton met koffiebonen uit Zuid-Amerika die konden gaan gisten.  Opvallend zijn ook de kolfstokken (golfclubs), drie rapieren met wolfskoppen, navigatie-instrumenten, kinderschoentjes en het schort van een schippersvrouw.

Nieuw Land biedt een vol programma met lezingen en rondleidingen aan. Kijk hier voor het hele programma.


Vorige: Janneke Sparreboom, wethouder gemeente Lelystad, opent nieuwe expositie 'Kunst'