Home + Museum + Activiteiten

Voorjaarsvakantie in Nieuw Land

18 februari 2017 t/m 5 maart 2017

ArcheoFest1Deze voorjaarsvakantie staat Nieuw Land in het teken van maritieme archeologie. Een bijzonder thema voor Flevoland: het grootste droge scheepskerkhof ter wereld! Er zijn speciale activiteiten voor kinderen zoals een mini-opgraving en..kinderen maken een archeologische vondst na!

Op 21 februari van 11.00 tot 16.00 uur graven kinderen met medewerkers van Tijdlab delen van een scheepswrak op  in de tentoonstelling 'Ondergronds'. Als echte archeologen onderzoeken en registreren zij deze vondsten. Een mooie kans om te ontdekken hoe maritiem archeologen tijdens een opgraving werken.

Op 19 en 24 februari van 13.00 tot 16.00 is er een workshop  waarin kinderen archeologische aardewerk vondsten namaken van klei. Aan de hand van uitgebreide tips en ideeën plus voorbeelden uit het museum ( borden, schalen, bekers in de vitrines) maken zij hun eigen archeologische beker, bord of kom zoals men vroeger maakte: van klei. Het doel van de workshop: Met je eigen handen maak je een ontdekkingstocht naar hoe het vroeger ging!

Voor volwassenen: twee tentoonstellingen over maritieme archeologie
Nieuw Land toont twee tentoonstellingen over maritieme archeologie: 'Vergane Schepen' en 'Gezonken Schatten'. De vaste tentoonstelling 'Vergane Schepen' toont het wrak 'de ventjager', een vistransportschip dat rond 1710 ten onder ging in het Oostelijk deel van de vroegere Zuiderzee. Het wrak wordt getoond in een authentieke schokbetonnen schuur uit de Noordoostpolder.

'Gezonken Schatten' is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in de hal van Nieuw Land. Rode lijn van de tentoonstelling is de vaarroute van een tjalk die in 1955 werd opgegraven in de Noordoostpolder. De tentoonstelling toont vondsten uit dit wrak en uit andere wrakken. De voorwerpen komen uit het Maritiem Depot, één van de rijkst geschakeerde maritiem archeologische collecties ter wereld, met 40.000 objecten afkomstig van scheepswrakken. Met de tijdelijke tentoonstelling 'Gezonken Schatten' worden de topstukken van deze collectie voor het grote publiek getoond. Het Maritiem Depot is sinds eind 2016 ondergebracht bij Batavialand, locatie Nieuw Land.

Speciaal voor de voorjaarsvakantie bieden Nieuw Land en de Bataviawerf korting op het combinatieticket aan: een combinaticket voor volwassenen kost tijdens de vakantie slechts € 14 i.p.v. € 16, een kinderticket kost slechts € 7,50 i.p.v. € 8,50. 65+ € 12 i.p.v. € 14.

In de voorjaarsvakantie is de 'Gezonken Schatten' voor het eerst voor publiek te zien. De tentoonstelling is t/m 8 januari 2018 te zien.

De kleiworkshop wordt gegeven door Henske Engbers van Werkplaats der ideeën. Haar activiteiten, lezingen en workshops zijn bedoeld om te inspireren, te creëren met ideeën, te verbeelden,  buiten kaders te denken en uit te vinden. De mini-opgraving wordt georganiseerd door Tijdlab, het bedrijf verbindt het archeologische werkveld en het publiek met elkaar door activiteiten en producten te ontwikkelen en aan te bieden.Vorige: Archief Activiteiten 2016 Volgende: Archeologisch spreekuur maart