Home + Educatie

Schoolplaten

Nieuw Land heeft een fonkelnieuw onderwijsproduct ontwikkeld met een historisch tintje: een reeks van 5 schoolplaten over de geschiedenis van de inpoldering! Velen herinneren zich wel de charmante schoolplaten van vroeger. Ze hoorden bij het aanschouwingsonderwijs van toen, want zien was weten èn begrijpen.

Maar ook tegenwoordig laten leerlingen zich graag visueel informeren. De schoolplatenreeks van Nieuw Land is daardoor helemaal van deze tijd! Hij bestaat uit 5 posters, elk met een prachtige foto uit ons provinciaal archief en een kort bijschrift. Van de Zuiderzee, via de Afsluitdijk en de inpoldering, naar landbouw en stedenbouw. De reeks is een praktisch onderwijsproduct, maar is ook prima geschikt als informatieve decoratie in de klas of op de gang. Geen leerling die dan niet weet hoe de inpoldering verlopen is!
U kunt de afbeeldingen hieronder gratis downloaden. Afmetingen ca. 59,5 x 42 cm.

schoolplaat zuiderzee

Schoolplaat Zuiderzee

Waar Flevoland ligt, lag eeuwenlangde Zuiderzee. Vijf meter boven je hoofd voeren vissers- en vrachtschepen. De Zuiderzee kon gevaarlijk zijn met stormen, grote golven en zelfs overstromingen!

Download de schoolplaat zuiderzee in pdf.

schoolplaat afsluitdijk

Schoolplaat Afsluitdijk

DeZuiderzee werd in 1932 afgesloten met de Afsluitdijk. Woeste zee werd zo een veilig IJsselmeer. Daarin kon ook nieuw land worden gemaakt. Slim bedacht door minister Lely!

Download de schoolplaat afsluitdijk in pdf.

schoolplaat polders

Schoolplaat Polders

Het nieuwe land begon met de aanleg van dijken. Het water werd er weggepompt. Mannen groeven sloten en greppels in de modder zodat het land echt droog werd. De inrichting van de polders kon beginnen!

Download de schoolplaat polders in pdf.

schoolplaat landbouw

Schoolplaat Landbouw

De IJsselmeerpolders zijn aangelegd voor landbouw. Mensen uit heel Nederland kwamen naar de polders om hier boer te worden. Jij woont op de vruchtbaarste grond ter wereld!

Download de schoolplaat landbouw in pdf.

schoolplaat bewoners

Schoolplaat Bewoners

De polders kregen ook dorpen en steden. Met huizen, winkels, bedrijven, scholen en sportvelden. In het nieuwe land was nog helemaal niets, dus alles moest nieuw bedacht en gemaakt worden. Ook jouw huis!

Download de schoolplaat bewoners in pdf.


Vorige: Hoger Onderwijs Volgende: Bronnen voor leerlingen